De door de groeiende behoefte aan data-uitwisseling worden de IT en OT-werelden steeds meer met elkaar verbonden. Dit zorgt voor een nieuwe uitdaging: OT cybersecurity. Cyberaanvallen op IT-netwerken komen regelmatig voor en de integratie van IT en OT geeft aanvallers nieuwe aanvalsmogelijkheden. Het zorgt ervoor dat de ook de maritieme industrie een aantrekkelijk, en relatief gemakkelijk, slachtoffer is voor cybercriminelen. Machines werken steeds vaker op een slimme manier samen met hun fysieke omgeving. Door een geïntegreerd cyber physical systems maken we de ook de machinekamer en de navigatieapparatuur kwetsbaar voor cyberaanvallen. Dit heeft ongekend grote gevolgen voor uw organisatie, maar daarmee óók voor andere partijen binnen Nederland en dat zorgt voor een ander risicoprofiel dan een gemiddelde IT-infrastructuur.
Door het naar elkaar toegroeien van de IT en de OT vormen industriële besturingssystemen (ICS) oplossingen binnen het OT domein een steeds makkelijker doelwit voor aanvallers en is de zogenaamde ‘air gap’ verdwenen. Juist door die verbondenheidstaan OT-systemen aan dezelfde dreigingen bloot als de IT- systemen.
De beste optie vanuit het oogpunt van beveiliging is de netwerken voor OT en IT weer strikt van elkaar te scheiden, maar dat is niet reëel. Met de ‘vierde industriële revolutie’ in volle gang wordt de verwevenheid van IT en OT alleen maar groter. Hoe behoudt u de hoge security wensen en waar begint u?
Omdat veel organisaties met deze uitdagingen te maken hebben, organiseren we de Round Table: “Weet u waar het risico ligt?”
Deze tweede kennissessie wordt gehouden op dinsdag 1 december van 10.00 tot 11.30 uur. Tijdens deze sessie nodigen wij u uit te sparren en te discussiëren met uw vakgenoten. Wij helpen u graag nieuwe inzichten te krijgen en kansen te ontdekken door het delen van kennis en ervaringen.
Onderwerpen:
- Een terugblik, waar staan we een half jaar later?
- We worden gedwongen ‘remote’ te werken. Hoe vindt u oplossingen die de benodigde beveiliging bieden voor OT- omgevingen zonder de productiviteit van externe gebruikers te belemmeren?
- Welke impact heeft ‘remote’ werken op OT systemen en een always-on-netwerk
- Verouderde besturingssystemen, zelfgemaakte protocollen en open, onversleutelde verbindingen zijn vrij eenvoudig te hacken. Hoe gaat u om met deze risico’s en creëert u meer awareness binnen uw organisatie?
Deze Digital Round Table wordt mede mogelijk gemaakt door kennispartners NTT en Claroty. Vanuit hun specifieke expertise en ervaring met de discussiethema’s delen zij graag tijdens de inhoudelijke discussie kennis en ervaringen met u.
RESERVEREN
Er zijn geen plaatsen meer voor dit evenement. Als u nog wel inschrijft wordt er contact met u opgenomen indien er plaatsen beschikbaar komen.